0

[ Info ] Coklat Dan Ibu Hamil – Boleh atau Tidak?

image

Coklat dah tentu menjadi makanan favorite kanak-kanak. Dan tak lupa, yang dewasa pun gemarkan coklat. Tetapi pengambilan coklat perlulah dikawal, kalau tidak nanti berat badan pun meningkat. Betul? Lain pula ceritanya dengan ibu hamil.

Bolehkah ibu hamil makan coklat? Apa kebaikan coklat untuk ibu yang sedang hamil? Kami ingin kongsikan dengan anda.

image

 Kandungan theobromine dalam koko, terutama di dalam coklat pahit (dark chocolate) dapat mengelakkan pre-eklampsia semasa hamil.

image

Kandungan theobromine itu juga membantu meluaskan pembuluh darah dan dapat membantu melancarkan pengaliran darah ibu yang sedang hamil

Kajian membuktikan bahawa ibu yang gemar memakan coklat sepanjang kehamilan melahirkan bayi yang lebih sihat dan ceria

image

Coklat mengandungi flavanoid yang mengandungi anti-oksidan yang boleh menguatkan sistem imunisasi bayi dan juga ibu

image

Coklat pahit mengandungi anti-oksidan yang membantu menjaga kesihatan jantung ibu dan juga bayi

image

Oleh itu, jangan khuatir untuk makan coklat. Tetapi carilah coklat pahit (dark chocolate) yang ada pelbagai kebaikan. Selamat menempuh alam kehamilan dengan penuh kegembiraan!

Nak cuba SET HAMIL SHAKLEE ?
Hubungi Eyda untuk keterangan lebih lanjut ! 🙂

Ceria & Sihat ketika Hamil 🙂

Eyda Sukiman
Sms/Whatsapp 0111 290 9545
Kedai Vitamin Eyda – Kota Bharu & Machang
Kedai Vitamin Kelantan – Kota Bharu & Machang
Mummy Healthy Vita Store

Advertisements
0

Persediaan Bersalin: Apa Yang Perlu Ada Dalam ‘Hospital Bag’?

Assalamualaikum semua..entry malam ni nak cerita mengenai tentang persiapan bersalin..Almaklumlah..Eyda ni pun dah tak lama dah nak bersalin..Tunggu masa saje ni..Hehehe..Due Eyda 29-April-2014 ni..Tapi persediaan haruslah dibuat awal-awal lagi..Tak gitu ?

Okey , sebaiknya, Hospital Bag perlu disediakan seawal 28th week (7 months).
Jom tengok apa yang perlu ada dalam beg untuk dibawa ke hospital untuk tujuan bersalin.


MOMMY’S

1. Rekod Kesihatan Ibu
Monthly-checkup card a.k.a kad merah
2. Kad Pengenalan
3. Handphone & charger
4. Baju butang depan – 1 helai
Untuk dipakai waktu discharge dari hospital. Butang depan supaya senang untuk breastfeed baby
5. Stokin – 2 pasang
6. Kain batik – 1 helai
Utk discharge dari hospital
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable briefs
11. Selipar
Untuk dipakai ke tandas
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas
Boleh disapu di kaki sebelum memakai stokin untuk mengelakkan terlalu sejuk
14. Air zam zam
15. Foods & drinks
Air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.
16. Termos air panas
17. Beg plastik
Untuk diisi baju kotor
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump
Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu. Tapi sebaik-baiknya bagi baby yang rangsang
21. Sweater
22. Beg khas
Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital
23.Supplement SHAKLEE of Course ! (Set Berpantang : VITALEA – BCOMPLEX – VITA C – OSTEMATRIX – ESP)


DADDY’S


1. Kamera & charger

2. Shirts, pants, & undergarments

3. Berus gigi

Toiletries lain boleh kongsi dengan isteri

4. Kain pelikat

5. Snacks



BABY’S

1. Newborn-sized diapers – 10 keping
2. Baju, mittens, booties – 3 pasang
3. Topi
To keep baby feeling secured and warm
4. Barut – 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon
To keep baby warm
10. Burp clothes




************************************************************************************************



Okay setakat ini sahajalah dulu entry kali ni.Doakan Eyda selamat bersalin nanti ye 🙂
Assalamualaikum semua 😀

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee boleh hubungi Eyda di :

SID 892528
Sms/Whatsapp 01112909545
0

< TESTIMONI > Mengandung, Berpantang, dan Menyusu dengan Vitamin Shaklee

“Salam Nad, saya nak beri testimoni. Saya menyusukan Izzara, anak kedua saya. 

Kalau tak konsisten makan Shaklee, bukan susu tak ada atau kering tapi lambat produce. Jadi, Izzara kuat menyusu. Tapi bila saya konsisten amalkan makan Shaklee setiap hari, Izzara jadi cepat kenyang. Tidur pun lebih lena. Itu apa yang saya perhatikan. 

Kalau pump, nampak susu saya pekat. Kalau tak makan memang nampak susu saya cair. Best lah Shaklee ni. Cuma nak kena rajin makan sebab banyak. Hehe.

Saya mula consume Shaklee sejak mengandung sampai sekarang. Tak ambil apa-apa jamu, doktor tak benarkan.

Semasa anak pertama, saya tak amalkan Shaklee. Boleh nampak beza sangat. Untuk anak kedua ni, saya amalkan makan Shaklee dari mula mengandung, berpantang, dan menyusu.” – Puan Syazwani

CREDIT TO : NADIAH SUHAIDI

Untuk Info & Order: 
Eyda Sukiman
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID – 892528
Email: mummyhealthyvitastore.blogspot.com 
SMS/Whatsapp: 0136950675

0

< TESTIMONI > Kehamilan bersama Supplement Shaklee : Tiada Lagi Sembelit & Kekejangan

My 1st, 2nd and 3rd pregnancy dulu selalu sembelit, biasa lah kan bila dah boyot tu. 

Then masa breastfeed anak ke-3, berjumpa dengan Shaklee. Saya makan Set Breastfeeding, dan continue je sampai la sekarang ni pregnant anak ke-4, now dah 7 months, still continue sahaja suplement yang breastfeeding tu juga (Vita C, Vitalea, Omega Guard, Ostematrix).

Saya tak tahu lah mungkin faktor pemakanan saya, tapi rasanya supplement tu semua pun memang membantu saya. Setakat 7 bulan mengandung ni belum sekali pun saya sembelit, cramp pun tak pernah lagi. Alhamdulillah saya sihat setakat ni ;)” – Puan Adilah

Untuk Info & Order: 
Eyda Sukiman
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID – 892528
Email: mummyhealthyvitastore@gmail.com 
SMS/Whatsapp: 0136950675