0

[ Info ] Coklat Dan Ibu Hamil – Boleh atau Tidak?

image

Coklat dah tentu menjadi makanan favorite kanak-kanak. Dan tak lupa, yang dewasa pun gemarkan coklat. Tetapi pengambilan coklat perlulah dikawal, kalau tidak nanti berat badan pun meningkat. Betul? Lain pula ceritanya dengan ibu hamil.

Bolehkah ibu hamil makan coklat? Apa kebaikan coklat untuk ibu yang sedang hamil? Kami ingin kongsikan dengan anda.

image

 Kandungan theobromine dalam koko, terutama di dalam coklat pahit (dark chocolate) dapat mengelakkan pre-eklampsia semasa hamil.

image

Kandungan theobromine itu juga membantu meluaskan pembuluh darah dan dapat membantu melancarkan pengaliran darah ibu yang sedang hamil

Kajian membuktikan bahawa ibu yang gemar memakan coklat sepanjang kehamilan melahirkan bayi yang lebih sihat dan ceria

image

Coklat mengandungi flavanoid yang mengandungi anti-oksidan yang boleh menguatkan sistem imunisasi bayi dan juga ibu

image

Coklat pahit mengandungi anti-oksidan yang membantu menjaga kesihatan jantung ibu dan juga bayi

image

Oleh itu, jangan khuatir untuk makan coklat. Tetapi carilah coklat pahit (dark chocolate) yang ada pelbagai kebaikan. Selamat menempuh alam kehamilan dengan penuh kegembiraan!

Nak cuba SET HAMIL SHAKLEE ?
Hubungi Eyda untuk keterangan lebih lanjut ! 🙂

Ceria & Sihat ketika Hamil 🙂

Eyda Sukiman
Sms/Whatsapp 0111 290 9545
Kedai Vitamin Eyda – Kota Bharu & Machang
Kedai Vitamin Kelantan – Kota Bharu & Machang
Mummy Healthy Vita Store

Advertisements
0

[ Info ] Kepentingan Protein Semasa Hamil

Assalamualaikum semua! Entry harini tentang kepentingan Protein semasa hamil..Pentingkah??Jom baca 😉



1) Protein penting untuk perkembangan otak bayi. Otak bayi mula berkembang seawal persenyawaan berlaku lagi! Seperti yang kita tahu, otak manusia terdiri daripada sel dan sel pula dihasilkan daripada PROTEIN! Maka adalah penting untuk ibu mendapatkan protein berkualti tinggi dari saat ibu tahu telah berbadan dua, bagi memastikan perkembangan otak bayi berlaku dgn baik sekali.

2) Protein sangat penting untukpembentukan otot. Selain membantu dalam proses kelahiran, protein juga diperlukan untuk membina otot bayi. Tanpa disedari, ibu hamil biasanya kehilangan otot akibat kurang senaman dan pergerakan. Dengan pengambilan protein yang mencukupi, ibu dapat mengurangkan kehilangan otot ini. 

3) Protein membantu meningkatkan sistem imun badan si ibu. Ramai yang tidak tahu, selain vitamin C, protein juga sangat bagus untuk menguatkan imuniti kita. Malah, protein lebih mudah dicerna oleh ibu hamil dan bayi yang dikandung.

——————————

Antara lain khasiat ESP Shaklee kepada ibu hamil:

✔Membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah.
✔Memberi tenaga berpanjangan kepada si ibu.
✔Memastikan kesihatan ibu di tahap optimum.
✔Membantu perkembangan fetus.
✔Membantu mengatasi masalah loya atau angin kerana dapat memberi rasa kenyang lebih lama.
✔Membantu menjadikan kulit bayi yang bakal dilahirkan halus, cantik dan kurang sensitif

———–

Memang BEST CONSUME ESP ni tau..Dari tak hamil – hamil – bersalin/berpantang – menyusu memang Eyda fully consume ESP ni..sangat3 membantu Eyda 
Nak rasai pengalaman indah seperti eyda jugak?Jom eyda share secret eksklusif eyda dgn anda !
SID 892528
Sms/Whatsapp 01112909545
0

Testimonial Breastfeeding : Bagaimana Boleh Jatuh Cinta Dengan Shaklee

Assalamualaikum semua..entry kali ni eyda nak kongsikan testimoni Puan Hasimah Mamat yang pernah consume supplement Breastfedding / Preggy / Confinement 🙂 Jom kita baca..


TESTIMONI 

“[ MACAM MANA BOLEH JATUH CINTAN NGAN SHAKLEE ] 🙂

Puteri sulong…Husna Ruhii dilahirkan tepat jam 4.37 pagi pada 31.12.10…Alhamdulillah:-)….Memang dh niat nk fully BF, walaupun husna warded selama lebih kurang seminggu di NICU HUSM, Kubang Kerian, Alhamdulillah, susu memang meriah.Memang boleh pump bg stok utk Husna di wad….Alhamdulillah, sehingga 60 hari sblm masuk keje, stok susu Husna tiada masalah..

Setelah mula bekerja, rutin pump adalah pada pukul 5.00 pagi (atau sebelum pukul 6.00) sebab dh nak subuh, nak breakfast lagi, takot Husna terjaga, then di tempat kerja sblm naik wad (rutin harian akan g tgk patient yg DR refer) iaitu sblm pukul 9.00 pagi.then sblm lunch hour skali dalam pukul 12.30 tengahari.then pukul 3.00 @ 4.00 petang sekali..balik rumah, lepas ambil Husna dari Nursery, lebih kurang pukul 7.00 sblm Maghrib…kalu rajin sblm tido lagi skali …

Tak ingat daa masa Husna umur brapa bulan, tergerak di hati nak tanyer my Best Fren…a.k.a..Neslo Beng Wardah…macam mana nak pekatkan susu:-)…masa tu, sy x der maslah sangat ngan pengeluaran susu…Alhamdulillah:-)

Then, Pn Neslo Beng Wardah pun bagi cadangan Set B (Set Penyusuan) iaitu Vitalea, B Complex, Vitamin C dan Alfalfa…
Alhamdulillah, bila pump, layer yang terbentuk memang Fantasticccc:-)…sangat suka bila letak dalam Fridge….Lama lepas tu, Pn Neslo Beng Wardah suggestkan Osteomatrix pulak, bukan sajer sebagai sumber Kalsium, malah ia juga boleh meriahkan lagi rezeki susu Husna:-)

Pengambilan Vitamin Shaklee bukan hanya untuk Ummi Husna sorang, malah Abi Husna pun turut sama menikmati dan merasai kebaikan serta kelebihan Shaklee 

Setelah umur Husna 1 tahun 10 bulan, BF dihentikan sbb husna akan mendapat ‘adik’…Alhamdulillah 
Awal kehamilan, alahan teruk menyebabkan Hb terus drop 10.5…masa buka buku merah terus dapat sticker …Dengan x semena2, terus call Pn Neslo Beng Wardah…huhuuuuu..Mcm mana deyyy, Hb aku dh drop, padahal sblm pregnant, HB sangat normal …..Apa yang dicadangkan adalah Set J1 (utk trimester 1) dan Set J2 untuk trimester 2&3…Tanpa buang masa, terus jer oder…dan Alhamdulillah…Hb dah naik 11.0 walaupun alahan masih lagi teruk….Bila masuk Trimester 2, mula tambahkan Omega dan ESP….Alhamdulillah, latest Hb adalah 11.8 iaitu pada kandungan berumur 20/52…ngam2 masuk 5 bulan, dan Alhamdulillah, alahan pun berlalu pergi:-) “

– Puan Hasimah Mamat –


Alhamdulillah..murah rezeki puan ni kan..Bagi anda yang nak mencuba set menyusu ini antara supplement yang dicadangkan :

  • ESP
  • ALFALFA COMPLEX
  • VITA C
  • VITALEA (multivitamin)
  • B-COMPLEX
  • OSTEMATRIX

Cadangan optimum set untuk breastfedding

Dan ini pula cadangan supplement untuk Set Kehamilan :

Untuk trimester 1 :

  • B-COMPLEX
  • VITA C
  • OSTEMATRIX
  • VITALEA

Manakala untuk trimester kedua & ketiga pula adalah sama seperti untuk trimester 1 cuma add on Omega Guard..


Anda juga boleh add on ESP untuk memberi / membekalkan tenaga yang berpanjangan ketika hamil dan juga untuk menguatkan rahim serta memberi effect yang baik untuk ibu dan juga anak didalam kandungan 🙂

SID 892528
Sms/Whatsapp 01112909545