0

Berpantang Dengan Set Bersalin Shaklee

Assalamualaikum semua ! Harini bersiaran dari “rumah baru” hehe ūüôā Dengan rasminya semalam Eyda telah berpindah dari mummyhealthyvitastore.blogspot.com ke eydasukiman.wordpress.com .Harapnya anda semua suka dengan perubahan baru website Eyda ini .

Nak cerita pengalaman Eyda berpantang sepenuhnya dengan Set Berpantang Shaklee.

Sekarang makin ramai yang sedar tentang kesan pengambilan jamu.¬†Macam Eyda¬†dulu,masa berpantang anak sulung,Qayyim, Eyda pernah¬†beli set berpantang yang ada jamu (Nona Roguy kalau tak silap Eyda).Beli pun sebab ummi Eyda cakap¬†elok tapi akhirnya tak makan langsung sebab Qayyim kena jaundis (demam kuning).Masa tu baru seminggu bersalin.Tapi lepas Qayyim dah habis kena jaundis tu langsung tak makan jugak.Ambil memang ambil tapi selalu sangat skip.Hehe ..Sama juga masa bersalinkan anak kedua, Khalish..Beli Set Bersalin Salindah,pun tak habis makan..Eyda kena sembelit teruk.Meraung time kena tu..Seksa badan. Masa berpantang kedua-dua anak sebelum ni tu memang tak tahu langsung yang kalau baby kuning, kita tak boleh makan jamu. Sebab nanti jaundice baby lagi tinggi. Lastly Eyda¬†tak makan apa-apa jamu ataupun supplement pun.Lagipun masa tu Eyda¬†pun belum jumpa Shaklee lagi.Hinggalah Feb 2013 (time tu Fully Breastfeed Khalish) jumpa Shaklee ni..Lepas tengok banyak-banyak-banyak sangat testimoni/pengalaman orang yang pernah consume Set Bersalin Shaklee ni terus Eyda tanam niat dalam hati,andaikata mengandung lepasni memang nak fully consume Set Kehamilan Shaklee – Set Bersalin Shaklee – Set Menyusu Shaklee. Alhamdulillah Allah murahkan rezeki Eyda consume ketiga-tiga set ini tahun ini (2014) ūüôā

Nak sharelah serba sedikit pengalaman Eyda consume Set Bersalin Shaklee ni kan.

Image

  • Sejurus after bersalin Eyda ambil Esp + Ostematrix nak bagi hilang lenguh-lenguh badan + tambah tenaga(memang berkesan)
  • Luka cepat sembuh(hari ke7 pantang nurse datang cek luka dah kering)
  • BABY GEBU + PUTIH(Sampaikan nurse & doctor pun tegur “Baby awak macam Chinese,Putihnya!”)
  • Susu badan memang banyak.
  • Baby langsung tak kena jaundis(demam kuning)
  • Badan rasa segar + bertenaga
  • Takde sakit urat dan lenguh badan
  • Rahim cepat mengecut(bidan yang cakap masa datang urut)
  • Langsung tak kena sembelit
  • Sangat energetic sebab rasa sihat tak macam lepas bersalin.
  • Rambut Alhamdulillah langsung tak gugur.
  • Dapat bonus lain¬†¬†Ramai yang tegur kulit muka nampak cerah + flawless (saya memang jenis tak suka makeup..memang natural face¬†macam tu je.Mula-mula tak caya orang cakap sampailah che suami tegur 2,3hari lepas cakap¬†muka nampak lain.)

Alhamdulillah..rezeki Allah beri pada saya masa mengandungkan ank ke3 ini dapat consume Shaklee..Now memang ternyata Shaklee memang BERKESAN .

Supplemen

Sebenarnya¬†Set Bersalin Shaklee¬†ni lebih kurang je dengan¬†Set Menyusu Shaklee, cuma Alfalfa digantikan dengan Zinc. Zinc membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Selain itu, Zinc jugak dapat mengurangkan masalah rambut gugur. Bagi anda yang tidak makan ikan haruan ataupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah ‚Äėkedinginan‚Äô selepas bersalin¬†:)

Set Vitamin Ibu Menyusu Shaklee (3M)

Mari kita lihat semula apa fungsi Set Asas ( VitaLea, B Complex, dan Vitamin C )  yang ada dalam Set Bersalin Shaklee ni.

 

Image

 

1. VitaLea Shaklee (multivitamin)
– Mengandungi 12 vitamin dan 7 galian yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan)
– Mengandungi iron (zat besi) yang penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin
– Tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

B-Complex Shaklee

 

2. B Complex Shaklee
– Anti stress (sebagai penenang dan mengelakkan meroyan)
– Menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga: memastikan badan bertenaga waktu dalam pantang
– Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein
– Membantu meninggikan sistem pertahanan badan
– Melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam walaupun ketika dalam pantang
– Walaubagaimanapun, pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu

 

Vitamin C Shaklee

Vitamin C Shaklee

3. Vitamin C Shaklee
– Mengurangkan stretch marks!
– Mempercepatkan penyembuhan luka
– Memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin
– Sangat penting untuk menjaga salur darah
– Antioksidan
– Membuatkan kulit makin bersih, cerah, dan cantik kerana Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik

 

Alfalfa Shaklee

Alfalfa Shaklee

Boleh juga add on Alfalfa Shaklee sebagai milk booster, mengatasi masalah keputihan, dan sebagai perapat! Hehe.

– Supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat
– Bantu memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat
– Bantu perkumuhan (lebih lawas)
– Buang angin dalam badan. Secara automatik kesan baik pd baby iaitu susah nak kena kembung
– Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh-tumbuhan ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang.
– Berada dalam kategori fiber dan mengenyangkan
– Mengatasi masalah keputihan yang dialami ramai wanita especially selepas melahirkan anak
– Bertindak seperti Kacip Fatimah (perapat wanita)

ESP Shaklee

ESP Shaklee

 

Ostematrix Shaklee

Ostematrix Shaklee

Supplements tambahan lain yang boleh diambil ialah ESP dan Ostematrix. Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan membantu melancarkan penyusuan susu ibu.

 

Lecithin Shaklee

Lecithin Shaklee

Boleh add on Lecithin untuk ibu-ibu yang nak turunkan berat badan sewaktu pantang. Memang selamat untuk ibu-ibu yang menyusukan. Juga membantu ibu-ibu yang menghadapi masalah sembelit ketika berpantang.

Agak panjang entry kali ni sebab banyak option yang boleh add on kepada Set Bersalin Shaklee ni. Yelahkan, dalam pantang lah kita jaga diri kita elok-elok. Nanti nak beranak lagi. Nak jaga diri untuk suami juga nanti. Betul tak? :D

 

Terpulanglah kepada anda untuk memilih mengikut keperluan sewaktu di dalam pantang. Kalau ada yang berminat dengan Set Bersalin ni, bolehlah SMS or Whatsapp Eyda di 0111 290 9545. Or pm Eyda kat Pages Manager Eyda, klik like badge pages Eyda kat sebelah kanan blog ni. Then bagitahu anda nak tahu lebih lanjut tentang breastfeeding set ni. Nanti Eyda reply ya :)

 

SID 892528
Sms/Whatsapp 01112909545
Advertisements
0

Persediaan Bersalin: Apa Yang Perlu Ada Dalam ‘Hospital Bag’?

Assalamualaikum semua..entry malam ni nak cerita mengenai tentang persiapan bersalin..Almaklumlah..Eyda ni pun dah tak lama dah nak bersalin..Tunggu masa saje ni..Hehehe..Due Eyda 29-April-2014 ni..Tapi persediaan haruslah dibuat awal-awal lagi..Tak gitu ?

Okey , sebaiknya, Hospital Bag perlu disediakan seawal 28th week (7 months).
Jom tengok apa yang perlu ada dalam beg untuk dibawa ke hospital untuk tujuan bersalin.


MOMMY’S

1. Rekod Kesihatan Ibu
Monthly-checkup card a.k.a kad merah
2. Kad Pengenalan
3. Handphone & charger
4. Baju butang depan – 1 helai
Untuk dipakai waktu discharge dari hospital. Butang depan supaya senang untuk breastfeed baby
5. Stokin – 2 pasang
6. Kain batik – 1 helai
Utk discharge dari hospital
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable briefs
11. Selipar
Untuk dipakai ke tandas
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas
Boleh disapu di kaki sebelum memakai stokin untuk mengelakkan terlalu sejuk
14. Air zam zam
15. Foods & drinks
Air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.
16. Termos air panas
17. Beg plastik
Untuk diisi baju kotor
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump
Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu. Tapi sebaik-baiknya bagi baby yang rangsang
21. Sweater
22. Beg khas
Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital
23.Supplement SHAKLEE of Course ! (Set Berpantang : VITALEA – BCOMPLEX – VITA C – OSTEMATRIX – ESP)


DADDY’S


1. Kamera & charger

2. Shirts, pants, & undergarments

3. Berus gigi

Toiletries lain boleh kongsi dengan isteri

4. Kain pelikat

5. Snacks



BABY’S

1. Newborn-sized diapers – 10 keping
2. Baju, mittens, booties – 3 pasang
3. Topi
To keep baby feeling secured and warm
4. Barut – 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon
To keep baby warm
10. Burp clothes




************************************************************************************************



Okay setakat ini sahajalah dulu entry kali ni.Doakan Eyda selamat bersalin nanti ye ūüôā
Assalamualaikum semua ūüėÄ

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee boleh hubungi Eyda di :

SID 892528
Sms/Whatsapp 01112909545
0

< TESTIMONI > Mengandung, Berpantang, dan Menyusu dengan Vitamin Shaklee

“Salam Nad, saya nak beri testimoni. Saya menyusukan Izzara, anak kedua saya.¬†

Kalau tak konsisten makan Shaklee, bukan susu tak ada atau kering tapi lambat produce. Jadi, Izzara kuat menyusu. Tapi bila saya konsisten amalkan makan Shaklee setiap hari, Izzara jadi cepat kenyang. Tidur pun lebih lena. Itu apa yang saya perhatikan. 

Kalau pump, nampak susu saya pekat. Kalau tak makan memang nampak susu saya cair. Best lah Shaklee ni. Cuma nak kena rajin makan sebab banyak. Hehe.

Saya mula consume Shaklee sejak mengandung sampai sekarang. Tak ambil apa-apa jamu, doktor tak benarkan.

Semasa anak pertama, saya tak amalkan Shaklee. Boleh nampak beza sangat. Untuk anak kedua ni, saya amalkan makan Shaklee dari mula mengandung, berpantang, dan menyusu.”¬†– Puan Syazwani

CREDIT TO : NADIAH SUHAIDI

Untuk Info & Order: 
Eyda Sukiman
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID – 892528
Email: mummyhealthyvitastore.blogspot.com 
SMS/Whatsapp: 0136950675